Zubna putovnica


Potreba za poboljšanjem oralnog zdravlja u Republici Hrvatskoj je na temelju zdravstvenih pokazatelja i lošeg oralnog zdravstvenog stanja rezultirala programom pod nazivom »Zubna putovnica«.

Što je Nacionalni program Zubna putovnica?

Cilj programa je poboljšati oralno zdravlje i zdravstveno ponašanje školske djece upućivanjem kod upisa u 1. razred osnovne škole i svih učenika u 6. razredu na pregled doktoru dentalne medicine. Putem „Zubne putovnice“ taj pregled postaje prilika za bolje upoznavanje roditelja i djeteta s doktorom dentalne medicine, dobivanja osnovnih informacija i smjernica za očuvanje zdravlja zubi i usne šupljine, početak sanacije i dogovor oko kontrolnog pregleda u cilju stjecanja navike redovitih posjeta. Školsko doba je vrijeme kada se trajno stječu navike i stvara briga i odgovornost za zdravlje.

Početkom školske godine učenici 6. razreda osnovne škole primaju od liječnika školske medicine (direktno ili u školi) obrazac Zubna putovnica. S tim se obrascem javljaju svom izabranom doktoru dentalne medicine na pregled, popunjavanje obrasca, utvrđivanje dentalnog statusa, preventivu i liječenje. Učenik popunjenu Zubnu putovnicu vraća školskom liječniku prilikom cijepljenja protiv hepatitisa B ili posjeta zbog drugih razloga.  Na isti se  način tijekom proljeća aktivnosti povezane sa Zubnom putovnicom provode kod upisa u prvi razred osnovne škole.

Ako dijete nema izabranog doktora dentalne medicine, ovo je prilika da ga izabere.

Termin ponovnog progleda na obrascu Zubna putovnica dogovara se zbog toga da ovo ne ostane jednokratni posjet doktoru dentalne medicine, već početak kontinuirane preventivne skrbi.

Što je Zubna putovnica?

Zubna putovnica je jedinstveni obrazac u cijeloj Republici Hrvatskoj koji sadrži dentalni status, preventivne postupke, podatke o liječenju kao i termin ponovnog posjeta. Obrazac sadrži i brojeve telefona i e-adrese Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u svakoj županiji odnosno Gradu Zagrebu na kojima roditelji mogu dobiti informaciju o izboru doktora dentalne medicine koji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje imaju sklopljene ugovore, ako dijete već nema izabranog doktora dentalne medicine.

Zašto je obrazac Zubna putovnica različit za svaku županiju kao i Grad Zagreb?

Obrasci za pojedinu županiju i Grad Zagreb razlikuju se samo u jednom detalju, a to je broj telefona i e-adresa na kojoj roditelji mogu dobiti informaciju o izboru doktora dentalne medicine ako dijete nema izabranog doktora.

Što ako se Zubna putovnica izgubi ili ošteti?

Obrasce Zubna putovnica centralno priprema Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a učenicima ih dostavljaju timovi školske medicine odnosno županijski zavodi za javno zdravstvo. U slučaju gubitka ili oštećenja, Zubnu putovnicu se može preuzeti s ove internetske stranice prema županiji  u kojoj živite. Takav obrazac vrijedi jednako kao onaj koji dijete dobiva od školskog liječnika ili u školi.

Ima li promjena u obrascu Zubna putovnica u ovoj školskoj godini u odnosu na školsku godinu 2017./2018.?

U sadržaju obrasca su učinjene određene sitne preinake. Najznačajnije je isticanje profilakse s fluorom kako bi se taj postupak učinio kod praktički svakog djeteta (osim u slučaju zdravstvene kontraindikacije ili eventualnog drugog razloga). Prema stručnim preporukama ovaj je postupak preporučljivo provoditi kod sve djece najmanje dva puta godišnje u cilju prevencije karijesa.

Koja je uloga doktora/timova školske medicine?

Školski liječnici i medicinske sestre Zubne putovnice uručuju djeci (direktno ili putem škola) te prikupljaju popunjene Zubne putovnice pri svojim redovnim aktivnostima. U šestom razredu osnove škole to su: cijepljenje protiv hepatitisa B te pregled kralježnice, visine i mase (praćenje rasta i razvoja). Kod sistematskog pregleda kod upisa u prvi razred osnovne škole je Zubna putovnica neophodni dio obavezne medicinske dokumentacije koju prikuplja liječnik školske medicine. Osim toga, školski liječnici i medicinske sestre djelatnicima škola, roditeljima i učenicima ukazuju na važnost ovog programa kao i oralne higijene, prevencije i liječenja karijesa.

Koja je uloga osnovnih škola u provedbi programa?

Osnovne škole su izrazito važne u distribuciji i prikupljanju popunjenih Zubnih putovnica kao i u obavještavanju roditelja i učenika o ovom programu. Roditeljski sastanci u 6. razredima osnovne škole kao i e-Dnevnik pružaju izvrsne mogućnosti za obavještavanje roditelja učenika 6. razreda osnovne škole.

Koja je uloga doktora/timova dentalne medicine?

Timovi dentalne medicine u sklopu ovog programa obavljaju većinu poslova: popunjavaju obrasce, provode detaljne dentalne preglede, preventivne postupke i liječenje te naručuju na ponovni pregled. Od ove školske godine je posebnu pažnju potrebno posvetiti profilaksi s fluorom da bi se taj izrazito važan postupak u prevenciji karijesa primijenio kod praktički svakog djeteta, kad god je moguće.

Mogu li u programu sudjelovati doktori dentalne medicine koji nemaju ugovor s HZZO-om?

Da, u programu mogu sudjelovati svi doktori dentalne medicine, prema izboru roditelja.

Koji su dosadašnji uspjesi programa?

Program je na nacionalnoj razini započeo u školskoj godini 2017./2018. kod učenika 6. razreda (jesen 2017.) te kod upisa u prvi razred osnovne škole (proljeće 2018.). U nekim je županijama više od 90 % učenika 6. razreda posjetilo doktora dentalne medicine, dok su kod upisa u prvi razred to učinila praktički sva djeca. Kod upisa u prvi razred osnovne škole je Zubna putovnica zamijenila potvrdu stomatologa koja se kod upisa u osnovnu školu uvijek donosila liječniku školske medicine na sistematski pregled. Potvrde koje su se koristile prethodnih godine bile su različite od grada do grada, od ambulante do ambulante. Sadašnjim je jedinstvenim obrascem svakom djetetu osiguran istovjetan sadržaj pregleda kod doktora dentalne medicine diljem zemlje.

Program je također izvor prvih nacionalno reprezentativnih podataka o dentalnom statusu djece koji pruža uvid i u način postupanja doktora dentalne medicine (podaci u obradi).

Kako je sve počelo?

U školskoj godini 2016./2017. Zubna putovnica je kao pilot projekt provedena u Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji u 6. razredima i kod upisa u 1. razred osnovne škole, te u Vukovarsko-srijemskoj  i Sisačko-moslavačkoj županiji te Gradu Zagrebu kod upisa u 1. razred osnovne škole. U Splitsko-dalmatinskoj i Primorsko-goranskoj županiji od 9. do 12. mjeseca 2016. broj posjeta učenika u dobi od 12 godina (6. razred osnovne škole) doktorima dentalne medicine porastao je za 60 % u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, dok je broj postupaka koji su doktori dentalne medicine proveli kod tih posjeta porastao za 300 % u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Očekuju li nas novosti u narednom razdoblju?

U pripremi je pilot projekt organiziranog nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama. Koncept za ovaj projekt nudi Škotski nacionalni program ChildSmile o kojem je vrlo uspješna radionica sa stručnjacima iz Škotske održana na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u lipnju 2018. godine. Putem Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca pozvani su svi zainteresirani gospodarski subjekti da se jave Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (ravnateljstvo@hzjz.hr) ako žele sudjelovati donacijom ili na drugi način.

Program Zubne putovnice će biti potrebno proširiti i na nižu životnu dob da bi se što ranije izabrao doktor dentalne medicine i prevenirao karijes u ranom djetinjstvu (karijes mliječnih zubi).

Tko su organizatori i provoditelji programa?

Organizatori programa su Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM), Hrvatskom liječničkom komorom (HLK) i županijskim zavodima za javno zdravstvo. Važnu podršku programu pružaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te županijski uredi nadležnih za zdravstvo i obrazovanje. Osnovni provoditelji programa su doktori školske i dentalne medicine.


Obrasce “Zubna putovnica” po županijama možete preuzeti ovdje: